Oferta i opis linii produkcyjnej batonika piramidki

Firma Kocuła ma do zaoferowania kompletną, sprawdzoną linie produkcyjną do batoników Piramidki.

Uwaga istnieje możliwość zakupienia każdego urządzenia osobno. informacja w zakładce maszyny używane - tutaj

  1. BATONIK „PIRAMIDKI” - PRZEDSTAWIENIE PRODUKTU

  2. HISTORIA HANDLOWA BATONIKA „PIRAMIDKI”

  3. ETAPY PRODUKCJI PIRAMIDEK

  4. OPIS OGÓLNY MASZYN WCHODZĄCYCH W SKŁAD LINI PRODUKCYJNEJ:

    • Mieszalnik do ciasta

    • Maszyna do rozpuszczania i przechowywania polewy

    • Maszyna do produkcji wafli trójkątnych

    • Młyn kulowy zestaw

    • Nadziewarka

    • Oblewarka i Tunel chłodniczy

    • Pakowaczka i Datownik

  5. WYCENA LINI PRODUKCYJNEJ ORAZ MARKI PIRAMIDKI

  6. KONTAKT

 

1. Batonik "Piramidki" - Przedstawienie produktu

 „Piradmiki” dostępne są w dwóch smakach: w polewie białej i mlecznej.

2. HISTORIA HANDLOWA BATONIKA „PIRAMIDKI”

Produkt Piramidki wszedł do sprzedaży w Październiku 2015 roku. Batoniki były sprzedawane do małych hurtowni ze słodyczami na terenie całego kraju. Następnie produkt został przyjęty do hurtowni STANRO która dystrybuowała go do sieci SPOŁEM. Kolejnym krokiem było wejście do sieci NETTO z którą firma WALCZAK- Wytwórnia Cukiernicza podpisała bezterminową umowę.

Poniżej jedna z reklam promujących produkt na portalach społecznościowych (logo Netto zostało użyte za zgodą działu reklamy sieciówki).

 

 3. ETAPY PRODUKCJI PIRAMIDEK

 Produkcja batonika „Piramidki” jest kilkuetapowa:

  1. Pierwszym etapem jest wymieszanie składników w mieszarce w celu stworzenia ciasta do wypieku wafli.
  2. Następnie gotowe ciasto wlewane jest do waflarki gdzie zostają wypieczone „trójkątne rurki”.
  3. Po wypieku „trójkątne rurki” wkładane są pionowo w specjalnie przystosowane blachy i umieszczane w nadziewarce.
  4. Tam „trójkątne rurki” zostają nadziane masą mleczno-orzechową która powstała w młynie kulowym.
  5. Następnie nadziane masą wafle jadą na taśmie do oblewarki, gdzie zostają pokryte polewą mleczną lub białą.
  6. Polewa która znajduje się w oblewarce wcześniej zostaje rozpuszczona i wymieszana w mieszalniku.
  7. W kolejnym etapie produkcji, nadziane i oblane wafelki wjeżdżają na taśmie do tunelu chłodniczego skąd po kilku minutach wyjeżdżają gotowe do zapakowania.
  8. Następnie gotowe już „Piramidki” są zdejmowane z taśmy, pakowane do kuwetek po dwie sztuki i układane na blachach.
  9. Blachy z kuwetkami przenoszone są do pakowaczki gdzie batoniki pakuje się w folie z grafiką.
  10. Gotowy, zapakowany w folię produkt wkłada się do kartoników zbiorczych typu display (kartonik z grafiką do wyłożenia na półkę sklepową) najczęściej po ok. 20 sztuk.
  11. Displaye pakuje się w zależności od zamówienia bezpośrednio na paletę lub w dodatkowe kartony zbiorcze.

4. OPIS OGÓLNY MASZYN WCHODZĄCYCH W SKŁAD LINI PRODUKCYJNEJ

A. Mieszalnik do ciasta:

Firma: KOCUŁA
Typ: MT 100
Rok prod.: 2013

1 Charakterystyka urządzenia

1.1 Przeznaczenie
Mieszałka turbinowa przeznaczona jest do przygotowania płynnego komponentu - np. ciasta do wypieku wafli, sosów itp. - o dowolnej recepturze, stosowanego w przemyśle spożywczym. Turbinowy układ mieszający umożliwia dokładne i szybkie rozdrobnienie i wymieszanie składników.

1.2 Zespoły urządzenia

1.3 Dane techniczne

Typ: MT-100
Wysokość: 1240 mm
Średnica: 0440/0660
Waga: 70 kg
Objętość zbiornika: 100 dm3
Maksymalna objętość robocza: 60 dm3
Prędkość obrotowa turbiny: 940 obr/min
Typ silnika: DMA2-112M6 
Moc silnika: 2,2 kW 
Napięcie zasilania: 230/400 V

 

B. Maszyna do rozpuszczania, mieszania i przechowywania polewy

Firma: ENIGMA
Typ: AGNES - MIESZALNIK DO CZEKOLADY
Rok prod.: 2012

Mieszalnik z elektryczną regulacją temperatury, pompą i mieszadłem. Służy do roztapiania, mieszania i przechowywania polewy, czekolady, kremu itd. 

 

C. Maszyna do produkcji wafli trójkątnych

Firma: KOCUŁA
Typ: WR 140
Rok prod.: 2013 

1.4. Opis ogólny.

Waflarka ma konstrukcję metalową. Wykonana jest ze stali kątowej, okrągłej, żeliwa, aluminium i blachy kwasoodpornej. Na podstawie (1) z kształtowników kątowych zamocowane są dwie prowadnice dolne (4),na których leżą matryce dolne (11). Z przodu prowadnic, w kostkach (25) jest zamocowany obrotowo wałek przedni (3), poprzez dźwignie zamykające połączony z belką przednią(10). Do wałka przedniego (3) przymocowana jest dźwignia (20) z uchwytem umożliwiającym otwieranie i zamykanie matryc dolnych (11).

Z boku prowadnic dolnych (4) przykręcone są dwie prowadnice pionowe (6), po których przesuwają się dwie kostki ślizgowe (18) połączone ze sobą wałkiem z ramionami (22). Do ramion (22) przykręcona jest górna płyta z trzpieniami (12), której ciężar równoważy przeciwwaga (9). Nakrętki (23) służą do regulacji położenia wałka górnego (7) - docisku płyty górnej (12) do matryc dolnych (11) w czasie wypieku.

Z boku płyty górnej (12) leży na kostkach ślizgowych suwak (17) z uchwytem (21) umożliwiającym przemieszczanie zamocowanej do niego nalewki z ciastem (16). Z tyłu podstawy (1) przykręcona jest podstawka (14), na której leży zbiornik na ciasto (15).

Z prawej strony podstawy zamocowana jest skrzynka elektryczna (13), z której wyprowadzone są przewody do matryc dolnych (11) i płyty górnej (12).

Sprzęt elektryczny zapewnia zgodność z zasadami ochrony zdrowia i bezpieczeństwa przed zagrożeniem pod warunkiem, że jest on właściwie zainstalowany i użytkowany zgodnie z przeznaczeniem i utrzymany we właściwym stanie.

Do transportu wafli po zakończonym wypieku zastosowano taśmę transportową(2)

 

1.3.   Dane techniczno-eksploatacyjne.


1. Wymiary gabarytowe maszyny otwartej
Długość: 1520 mm
Szerokość: 1220 mm
Wysokość: 1845mm

2. Wymiary gabarytowe maszyny zamkniętej
Długość: 1930mm
Szerokość: 1220 mm
Wysokość: 1875 mm

Ciężar: ~700 kg
Zasilanie: 3 x 230 V+N+PE
Zabezpieczenie prądowe zewnętrzne: 40A
Zabezpieczenie prądowe styczników: C 25A, C 32A
Moc zainstalowana: 30 kW
Średnie zużycie energii: ~27 kW/h
Stopień ochrony maszyny: IP20
Główny przewód zasilający: Oflex clasic 100 5x6 mm2
Główny wtyk zasilający: 63A 3P+N
Wymiary rurki: 23,8x22,2x100
Wydajność: ~3360 szt/godz
Czas 1 cyklu wypiekuf (wypiek + obsługa): ~2,5 min (2 min + 0,5 min)
Całkowita pojemność wanny na ciasto: ~62l
Nalewka: 140x21
Temperatura wypieku: 190°C
Czas nagrzewania do temperatury wypieku: ~20 min

 D.   Młyn kulowy zestaw:

I.
Firma: ELCAL Biała Rawska
Typ: MK-600 Młyn Kulowy
Rok prod.: 2014 
II.
Firma: ELCAL Biała Rawska
Typ: ZK-600 Zbiornik Konszowania
Rok prod.: 2014 
III.
Firma: ELCAL Biała Rawska
Typ: ZK-600 Zbiornik Konszowania z Wagą
Rok prod.: 2014

 

I. MK-600 Młyn Kulowy

2. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA

Zakład Cukierniczy powinien sam decydować o jakości i posmaku swoich wyrobów. Produkty typu: kremy, nadzienia, polewy i masy cukiernicze, należy produkować we własnym zakresie. Mit o trudnej produkcji w/w produktów z łatwością nasza firma jest w stanie podważyć. Młyn kulowy jest to urządzenie do produkcji kremów, polew, mas-czekoladopodobnych. nadzień, past w całej gamie smakowej i w palecie kolorów o rozdrobnieniu 15-20 mikronów. Młyn przerabia wszelkiego typu odpady waflowe, ciastka kruche itp. Nie ma to jednak wpływu na jakość produkowanej masy cukierniczej. Odpowiednio dopasowana dennica i dolny spust masy daje możliwość mycia woda i łatwe przechodzenia z białej masy na ciemna, mleczna lub kolorową. Urządzenie wyposażone jest w panel sterujący. Praktycznie cały proces konszowania odbywa się automatycznie bez udziału człowieka. Młyn w całości został wykonany z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej.

ASORTYMENT który może być wytwarzany przez Młyn Kulowy: polewy i masy biała, mleczna, deserowa, ciemna gorzka, żolta-typu adwokat, orzechowa, poziomkowa, jogurtowa, masa-czekoladopodobna itp Kremy i nadzienia twarde, płynne, półpłynne.

2.1. DANE TECHNICZNE

Gabaryty

wysokość

- 3200 mm

 

Szerokość

-  1200 mm

 

długość

1 100 mm

 

Masa

1500-kg

 

Moc 

- 13.5 kW

 

Napięcie zasilające 

- 3x400 V

3. BUDOWA

Młyn Kulowy zbudowany jest w całości z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej, urządzenie wyposażone jest w komputer przemysłowy obsługiwany przez dotykowy panel operatorski. Podstawowe elementy składowe maszyny to:


 

II. ZK-600 Zbiornik Konszowania.

Zbiornik konszowania ZK. 600do rozpuszczania czekolady bądź masy czekolado podobnej.

Budowa i charakterystyka techniczna

Mieszalnik ma kształt prostopadłościanu stojącego na 4 nogach zaopatrzonych w regulowane stopki. Wewnątrz posiada cylindryczny zbiornik czekolady ze stożkowym dnem ze spustem zaopatrzeniowym w zawór kulowy. Dla zapewnienia równomiernego ogrzewania zbiornik jest otoczony wodnym płaszczem grzejno-chłodzącym.

Dla wyrównania temperatury w całej objętości płaszcza grzejno chłodzącego mieszalnik wyposażony jest dodatkowo w pompę obiegową. Układ obiegu wody umieszczony jest z tyłu mieszalnika. Składa się on z krótkiego króćca pobierającego wodę przy dnie płaszcza; filtru-odmulacza; pompy i rury z końcówką strumieniową wprowadzającą wodę do płaszcza.

Mieszalnik jest włączany do sieci włącznikiem głównym umieszczonym z tylnej strony skrzynki sterowania. Załączenie jest sygnalizowane świeceniem wyświetlacza termoregulatora. Pompa pracuje zawsze gdy załączone jest ogrzewanie. Mieszalnik jest przystosowany do współpracy z pompą czekolady.

DANE TECHNICZNE:

Pojemność zbiornika: 600 dm3
Max temp. pracy: 80C
Wysokość: 2550mm
Szerokość: 1180mm
Głębokość: 1080mm
Moc zainstalowana: 9,4 kW
Waga: 350kg
Ogrzewanie: 4 x 1,6 kW poprzez płaszcz wodny
Zasilanie elektryczne: z sieci 3 x 400 V+N+PE
Zabezpieczenie S303/C25A

 

III. ZK-600 Zbiornik Konszowania z wagą

Drugi zbiornik konszowania posiada dodatkowo wagę elektryczną która znajduje się pod zbiornikiem (zdjęcie poniżej). Pozwala ona na ustalenie wagi znajdującej się w maszynie masy. Jest to bardzo przydatna funkcja w szczególności gdy opróżnia się zbiornik w kilku etapach. 

 

Zbiorniki konszowania służą przede wszystkim do przechowywania masy która jest przepompowywana z młyna kulowego

Zbiornik konszowania pełni też funkcję topielnika np. do tłuszczu lub czekolady. 

Zestaw Młyn Kulowy MK-600, Zbiornik Konszowania ZK-600 i Zbiornik Konszowania ZK-600 z wagą tworzą cały zestaw. Mogą funkcjonować połączone instalacją jak i być niezależne od siebie. 

E. Nadziewarka

Firma: ENIGMA
Typ: MAGIC MB 3S – nadziewarka / multidrop
Rok prod.: 2014

 

Oprócz funkcji nadziewania Piramidek kremem, nadziewarka Magic MB 3S jest także multidropem o bardzo szerokim spektrum działania, przede wszystkim w produkcji ciastek.

1.1. Opis ogólny maszyny

Maszyna do produkcji ciastek MAGIC MB 2 - S dzięki zastosowanym zespołom dozującym z odpowiednimi końcówkami jest maszyną o bardzo dużych możliwościach pracy przy zastosowaniu ciast różnych rodzajów ciast (od kremowych do gęstych) do produkcji ciastek i wyrobów cukierniczych, pozwalając na niekończące się możliwości typologii produktu i wyboru jego kształtu. Struktura:

Struktura wykonana jest z odpowiednio obrobionego aluminium z poszyciem ze stali nierdzewnej, co pozwala na szybkie i łatwe czyszczenie, jest postawiona na czterech kółkach obrotowych ułatwiających przemieszczanie. Zespoły dozujące:

Zespoły te dzielą się na walcowe i z pompą. W tychże zespołach zainstalowane są matryce wraz z obrotowymi końcówkami, z tyłu położone jest urządzenie do cięcia struną. Zespół dozujący walcowy wykonuje ekstruzję wyklejanie ciast gęstych. Rowkowane walce ze stali nierdzewnej sprężynując ciasto przepychąjąje przez końcówki zamontowane na matrycy formując najróżniejsze formy o jednolitych wagach i wymiarach.

Zespół  dozujący  z  pompą i  kołami  zębatymi jest  całkowicie  wymienny  z  zespołem walcowym. Obrót na zewnątrz kół zębatych powoduje delikatne zasysanie ciasta z leja. Następnie poprzez końcówki ciasto bez naruszenia struktury zastaje wyklejone, przyczyniając się do lego lekkości i pozwalając na maksymalny rozrost produktów. Lei

Lej ze stali nierdzewnej jest częścią zespołu głowicy służący do magazynowania ciasta, wyposażony w kratę zabezpieczającą położoną na jego górze; wewnątrz jego mogą zostać zainstalowane adaptery do ciast miękkich, co pozwala przy użyciu tego samego zespołu dozującego na pracę z ciastami ubijanymi lub szczególnie kremowymi. Transporter

Transporter pozwala na przesuwanie blach w fazie dozowania. Możliwości są dwie:

  • pozioma (do przodu i do tyłu): w celu dozowania produktu: transporter jest
    wyposażony w dwa pasy położone nad stołem
  • pionowa (wznoszącą lub opadająca): w celu oderwania produktu od końcówek w
    fazie dozowania

 

F. Oblewarka i Tunel Chłodniczy.

Oblewarka:
Firma: ENIGMA
Typ: MK 30 model: VENONA
Rok prod.: 2012

 

Tunel Chłodniczy:
Firma: ENIGMA
Typ: MK 30 model: COLOSUS
Rok prod.: 2012  

 

1.1. Opis ogólny oblewarki do czekolady Venona i tunelu chłodniczego Colosus

Oblewarka do czekolady Venona służy do pokrywania wyrobów środkiem półpłynnym, zwłaszcza do oblewania ciastek czekoladą.

Tunel chłodniczy Colosus służy do chłodzenia ciastek powleczonych czekoladą. Ponadto tunel chłodniczy może służyć do zamrażania różnych produktów spożywczych. Maksymalna temperatura chłodzenia wynosi - 5 stopni Celsjusza.

Tunel Colosus ma budowę kontenerową. W skład obudowy wchodzą: przednie okno wsadowe, tylne okno odbiorcze, elektroniczny panel sterowania z ciekłokrystalicznym, kolorowym wyświetlaczem dotykowym oraz okna wziernikowe. Wewnątrz tunelu znajduje się wielopoziomowy zespół taśm z automatycznym systemem ich poziomego i pionowego przemieszczania i pozycjonowania względem urządzeń współpracujących, dostarczających produkty do chłodzenia i odbierania ich po schłodzeniu.

Do budowy korpusu urządzenia, jaki i innych części maszyny została użyta stal szlachetna najwyższej jakości. Zapewniając trwałość, łatwość utrzymania w czystości oraz estetykę wykonania urządzenia.


 

WYMIARY CAŁEGO GŁOWNEGO CIĄGU W SKŁAD KTÓREGO WCHODZI:

1. NADZIEWARKA/MULTIDROP - MAGIC MB 3S
2. OBLEWARKA – VENONA MK 30
3. TUNEL CHŁODNICZY – COLOSUS MK 30

DŁUGOŚĆ: 780 cm
SZEROKOŚĆ (w najszerszym punkcie): 230 cm
WYSOKOŚĆ (w najwyższym punkcie): 245 cm

CIĄG MA KSZTAŁT LITERY L

 

G. Pakowaczka i Datownik

Firma: ILAPAK                                         Firma: Markem Imaje

Typ: SMART                                            Typ: Smart Date X40

Rok prod.: 2013                                      Rok prod.: 2015  

Główną zaletą pakowaczki Smart firmy Ilapak jest możliwość szybkiego przezbrojenia i zmiany parametrów pakowania. Bardzo duża wydajność w połączeniu z datownikiem Smart Date X40 drukującym datę ważności na folii tuż przed zapakowaniem dają bardzo dobre efekty.

 

 

WYCENA LINI PRODUKCYJNEJ ORAZ MARKI PIRAMIDKI:

SPRZEDAŻ OBEJMUJE:

  1. LINIE PRODUKCYJNĄ SKŁADAJĄCĄ SIĘ Z 11 MASZYN DO PRODUKCJI min. BATONIKA PIRAMIDKI;
  2. MULTIFUNKCJONALNE MASZYNY KTÓRE MAJĄ WIELE ZASTOSOWAŃ ZARÓWNO W BRANŻY CUKIERNICZEJ JAK I SPOŻYWCZEJ;
  3. TECHNOLOGIĘ PRODUKCJI BATONIKA PIRAMIDKI;
  4. RECEPTURY;
  5. PRODUKT ZASTRZEŻONY, OPATENTOWANY Z 8 MIESIĘCZNYM TERMINEM WAŻNOŚCI;
  6. GOTOWĄ SZATĘ GRAFINCZĄ I LOGO NA PRODUKT PIRAMIDKI W POLEWIE MLECZNEJ I W POLEWIE BIAŁEJ;

 DODATKOWO NABYWCA OTRZYMA:

- OK 1 500 SZTUK KARTONÓW TEKTUROWYCH DO TRANSPORTU NA PALECIE;
- OKOŁO 250 000 TYSIĘCY KUWETEK W KTÓRYCH PAKOWANE SĄ PIRAMIDKI W FOLIĘ,
- PALETĘ WYSOKIEJ JAKOŚCI POLEWY MLECZNEJ
- PALETĘ POLEWY BIAŁEJ
- DWIE PALETY PO 450 KG FOLII DO PAKOWANIA PIRAMIDEK MLECZNYCH I BIAŁYCH 


Wydajność około 800 sztuk piramidek na godzinę.


CENA CAŁOŚCI:  1 100 000 zł netto

Uwaga istnieje możliwość zakupienia każdego urządzenia osobno. informacja w zakładce maszyny używane - tutaj

WSZYSTKIE MASZYNY POSIADAJĄ:

- INSTRUKCJĘ OBSŁUGI W JĘZKU POLSKIM
- DOKUMENTACJĘ ELEKTRYCZNĄ
- DOKUMENTACJĘ TECHNICZNO - RUCHOWĄ
- DOWÓD ZAKUPU
- KSIĄŻKĘ GWARANCYJNĄ

 Uwaga istnieje możliwość zakupienia każdego urządzenia osobno.

Filmy przedstawiające pracę maszyn:


Galeria Foto

 

 

maszyny uzywane