slider1_pl slider2_pl

Maszyny do wypieku wafli do lodów i kremów

Maszyny do wypieku wafli do lodów i kremów a także rurek waflowych wytwarzane przez naszą firmę przeznaczone są głównie dla małych i średnich firm. Waflarki wykonywane są na indywidualne zamówienie z uwzględnieniem potrzeb zamawiającego w zakresie wydajności i stopnia zmechanizowania, wzoru wafla, grawerki ozdobnej, napisów itp. Zamawiający może wybrać wzór wafla z naszego katalogu lub zlecić do wykonania każdy inny. Każda maszyna może być wykonana w wersji o mniejszej lub większej ilości gniazd. Matryce ogrzewane są elektrycznie. Maszyny mogą pracować w trybie 24 godzinnym. Firma "KOCUŁA" przy odbiorze urządzenia przeprowadza próby wypieku oraz szkolenie w obsłudze i eksploatacji. Wszystkie maszyny wyposażone są w niezbędne części zamienne na co najmniej 1 rok intensywnej eksploatacji.

Maszyny i technologię do produkcji kubków ( misek, talerzy ) z mas biodegradowalnych ( otrębów zbożowych i innych ) przyjaznych dla środowiska.

Firma KOCUŁA oferuje maszyny i technologię do produkcji kubków ( misek, talerzy ) z mas biodegradowalnych ( otrębów zbożowych i innych ) przyjaznych dla środowiska. Kubki mogą być wykorzystywane również do napojów gorących. Maszyny są wykonywane na indywidualne zamówienie z uwzględnieniem kształtu i rozmiaru końcowego produktu. Cykl pracy automatyczny ( z uporządkowanym zdejmowaniem i układaniem gotowego produktu ) Ogrzewanie elektryczne, moc zainstalowana ~40 kW ( zużycie prądu w cyklu ciągłym ~ 28 kW ) Wydajność w zależności od wielkości maszyny i średnicy kubka: 2000 – 3000 szt./ godz.

Automatyczna maszyna do wypieku rożków waflowych ø27mm/ dł. 55mm,

  • wydajność: ~ 5200 szt./godz.
  • moc zainstalowana: 36 kW

 

Automatyczna maszyna do wypieku kubków waflowych o wymiarze Ø62x76 o wydajności 3000 sztuk na godzinę.

Maszyny automatyczne i zmechanizowane 2021

 

Automatyczna waflarka do wypieku 100 sztuk wafli z dnem płaskim, typu kubek z uporządkowanym podawaniem upieczonych wafli z nieruchomych matryc dolnych, grawerka ozdobna pionowa

Innowacyjność w nowej generacji maszyn firmy Kocuła do wypieku wafli typu kubek

Więcej

Firma Kocuła od kilkudziesięciu lat produkuje maszyny do wypieku wafli do lodów.

Obecnie firma Kocuła opracowała innowacyjną, całkowicie nową i własną technologię wypieku kubków waflowych i w oparciu o nią wprowadza na rynek nową generację maszyn zarówno obsługiwanych ręcznie jak i całkowicie zautomatyzowanych o dużej wydajności.

Dotychczas w maszynach do wypieku kubków waflowych matryce (w których następuje sam proces wypieku i formowania kształtu) składały się z trzech zasadniczych elementów: dwóch symetrycznych, rozsuwanych połówek dolnych z gniazdami (o kształcie zewnętrznym docelowego wafla) oraz płyty górnej z trzpieniami formującymi kształt wewnętrzny wafla.
Proces wypieku w typowych maszynach zmechanizowanych przebiega według następującego, powtarzalnego schematu:

  1. dozowanie ciasta do gniazda w ściśniętych połówkach matryc dolnych
  2. wprowadzenie do gniazd trzpienia płyty górnej
  3. wypiek połączony z przemieszczaniem zamkniętego pakietu matryc (od punktu dozowania ciasta po zamkniętym obwodzie z powrotem do punktu dozowania ciasta) Przemieszczanie matryc jest konieczne dla zrobienia miejsca na kolejne pakiety matryc i konieczność zadziałania po drodze stacjonarnych mechanizmów do otwierania - zamykania połówek matryc i trzpieni płyty górnej, ścinania wylewek oraz mechanizmu dozowania ciasta i wyciągania wypieczonych wafli
  4. podniesienie trzpienia płyty górnej
  5. rozsunięcie pakietu dwóch połówek matryc dolnych
  6. wyciągnięcie wypieczonych wafli
  7. zsunięcie połówek matryc dolnych
  8. ponowne dozowanie ciasta do ściśniętych połówek matryc dolnych itd.

 

1. Schemat wypieku kubków waflowych na maszynie automatycznej w tradycyjnej technologii

Firma Kocuła w swojej technologii wypieku wyeliminowała konieczność rozsuwania i przemieszczania pakietów matryc na rzecz wypieku i wyciągania upieczonych wafli z matryc nie dzielonych na połówki i całkowicie stacjonarnych.

Proces wypieku w maszynach zmechanizowanej ( jak i ręcznej ) wg nowej technologii Firmy Kocuła

  1. dozowanie ciasta do gniazd
  2. wprowadzenie do gniazd trzpienia płyty górnej
  3. wypiek w nieruchomych matrycach
  4. podniesienie trzpieni płyty górnej
  5. ścięcie wylewek w jednym ruchu połączonym z przesunięciem nad matryce zdejmowarki wafli
  6. wyciągnięcie wypieczonych wafli z gniazd bez podziału matryc na połówki
  7. zdjęcie wszystkich wafli w uporządkowanym pakiecie poza maszynę
  8. ponowne dozowanie ciasta itd.

 

2. Schemat wypieku kubków waflowych w nowej, innowacyjnej technologii firmy Kocuła

Zalety innowacyjnej technologii wypieku kubków waflowych w matrycach nie dzielonych na połówki i całkowicie stacjonarnych.

  1. Oszczędność zużycia energii
    Wypiek wafli wymaga nagrzania i nieprzerwanego utrzymania temperatury matryc na poziomie 200 stopni Celsjusza. Niezależnie od źródła energii (gaz lub prąd) wszystkie maszyny do wypieku wafli mają duże zużycie energii rosnące wraz z wielkością i wydajnością maszyny nawet do 100 kW/godz. W istniejących dotychczas maszynach znacząca ilość energii cieplnej jest tracona wskutek ruchu i przemieszczania matryc w czasie wypieku. Im większa maszyna tym dłuższą drogę wykonują matryce, nawet 20 m w czasie 1 cyklu wypieku. W wyniku ciągłego ruchu i nieustannych strat ciepła na swojej drodze matryce potrzebują około 40 % energii więcej na utrzymanie temperatury niezbędnej do prawidłowego wypieku niż gdyby stały w jednym miejscu. W swojej innowacyjnej metodzie Firma Kocuła wszystkie matryce unieruchomiła i skupiła w jednym miejscu ograniczając ruch tylko do wyciągania wafli i podnoszenia trzpieni z gniazd co zmniejszyło straty ciepła i pozwoliło ograniczyć zużycie energii o 40%.

  2. Skrócenie czasu wypieku
    Przy porównawczych próbach wypieku na stanowisku próbnym gdzie wyeliminowano ruch matryc dolnych oprócz zmniejszenia zużycia energii o 40% stwierdzono znaczące skrócenie samego czasu wypieku. Okazało się, że matryce stojące nieruchomo w jednym miejscu nie tylko oszczędzają energię niezbędną do utrzymania prawidłowej temperatury ale jednocześnie przez dużą stabilność cieplną są w stanie skrócić czas wypieku nawet o 30% w porównaniu z pakietem matryc który się przemieszcza. Próby przeprowadzone na stanowisku próbym zostały potwierdzone na maszynie zmechanizowanej.

  3. Wydłużenie żywotności matryc całej maszyny poprzez uproszczenie konstrukcji oraz brak ruchu i zużycia poszczególnych elementów
    W dotychczasowej konstrukcji maszyn do wypieku wafli matryce i powiązane z nimi dziesiątki innych ruchomych części i mechanizmów są przemieszczane cyklicznie wzdłuż prowadnic na drodze kilku lub kilkunastu metrów (w zależności od wielkości maszyny i ilości pakietów matryc). Przyjmując średni czas jednego cyklu wypieku na 2 minuty i drogę do pokonania przez pakiet matryc w jednym cyklu 10 m okazuje się, że w czasie 1 doby czasu pracy maszyny każdy pakiet matryc pokonuje drogę około 7 km. To proste wyliczenie pokazuje skalę pracy jaką w dotychczasowej technologii wypieku muszą wykonać wszystkie części ruchome każdej maszyny do wypieku wafli i to w bardzo trudnych warunkach z uwagi na wysoką temperaturę, wilgotność, wagę i duże siły niezbędne do ściskania matryc. Skutkuje to przyspieszonym zużyciem poszczególnych elementów i koniecznością stosowania najdroższych środków smarnych odpornych na temperaturę a jednocześnie dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
    Innowacyjna technologia Firmy Kocuła wypieku kubków waflowych w nieruchomych pakietach matryc eliminuje z konstrukcji większość elementów ruchomych do tej pory  niezbędnych i maksymalnie wydłuża żywotność pozostałych matryc.

Ograniczenia w innowacyjnej technologii wypieku kubków waflowych w matrycach nie dzielonych na połówki i całkowicie stacjonarnych.
Jedynym zauważalnym ograniczeniem innowacyjnej metody wypieku kubków waflowych proponowanej przez Firmę Kocuła jest kształt grawerki ozdobnej na zewnętrznej  powierzchni kubków waflowych. Kubek waflowy wypiekany tą metodą nie może mieć elementów w zewnętrznej grawerce uniemożliwiających przemieszczenie wypieczonego wafla z gniazda w górę tj. grawerka musi mieć kształt pionowy do średnicy wafla bez żadnych elementów poprzecznych.

 

3. Porównanie grawerki na kubkach waflowych

3.1. Wafel z grawerką pionową

3.2. Wafel z grawerką poziomą

 

 

Cykl pracy ciągły (24h) w pełni automatyczny, maszyna bardzo oszczędna w zużyciu energii z maksymalnie wydłużoną żywotnością matryc i możliwością szybkiej ich wymiany na inny wzór.


Automatyczna maszyna do wypieku rurek waflowych fi 26 (288 sztuk w 1 cyklu wypieku) po zainstalowaniu u producenta wafli.

Automatyczna maszyna do wypieku rurek waflowych fi 26, próby wypieku.
(288 sztuk w 1 cyklu wypieku)

Galeria foto

 

Maszyny zmechanizowane

Waflarka do wypieku wafli do lodów w pełni zmechanizowana, matryce dolne rozsuwane, pakowanie wafli ręczne, grawerka ozdobna tradycyjna, dozowanie ciasta nalewką uchylną lub nalewką krytą albo pompą
Cykl pracy ciągły (24h) w pełni automatyczny lub automatyczny - wymuszony tzn. obsługujący naciska "start" i cały 1 cykl wypieku odbywa się bez jego ingerencji automatycznie kończąc się podniesieniem płyty górnej, rozsunięciem matryc i wysypaniem wafli na taśmę przenoszącą je do zbiorczego pojemnika. Obsługujący sprawdza czy wszystkie wafle wypadły i po uzyskaniu pewności, że można zacząć następny wypiek ponownie naciska "start". Zmechanizowanie eliminuje ciężką pracę fizyczną przy obsłudze oraz wymusza powtarzalność parametrów i zmniejsza zużywanie maszyny przez nieodpowiednie zamykanie i otwieranie (w praktyce nie do wyeliminowania przy obsłudze ręcznej).

Film z wypieku waflarki zmechanizowanej do wypieku kubków waflowych

Galeria foto

 


Maszyny obsługiwane ręcznie

Waflarki wyposażono w elektroniczną regulację temperatury i czasu wypieku (z akustycznym sygnałem końca wypieku). Każda waflarka wyposażona jest w samo napełniającą się nalewkę mechaniczną dozującą ciasto. Elementy sterowania umieszczone są w pulpicie, który można postawić obok maszyny lub powiesić na ścianie. Cały osprzęt elektryczny i elektroniczny pochodzi od renomowanych  producentów i zapewnia dużą niezawodność i bezpieczeństwo w obsłudze. Dobre materiały i precyzyjne  wykonaniem całej waflarki i zapewniają dużą wydajność, oszczędność ciasta i energii oraz stałą kontrolę nad parametrami wypieku wafli.

 

 

Film z wypieku waflarki ręcznej do wypieku rurek waflowych                             

 

Film z wypieku waflarki ręcznej do wypieku kubków waflowych                             

 

Maszyna obsługiwana ręcznie wyposażona w system fast cutting (automatyczne szybkie ścinanie nalewek) i safe work (kurtyny świetlne-bezpieczna praca)                             

Galeria foto

Maszyny do wypieku wafli typu "Andruty Kaliskie"

Automatyczna maszyna czterożelazkowa do wypieku 24 sztuk gładkich wafli wafli w kształcie nieregularnego koła fi 150 o grubości ~ 1 mm.

andruty kaliskie

Extrudery

Firma KOCUŁA nawiązała współpracę z chińską firmą Jinan Zhuoheng Extrusion Machinery Co. Ltd. w zakresie sprzedaży jej produktów w Polsce. Firma Jinan Zhuoheng Extrusion Machinery Co. Ltd. jest uznanym producentem Extruderów i linii do produkcji żywności extrudowanej o dużych wydajnościach jak i mniejszych wydajnościach dla mniejszych producentów.

 

Pobierze katalog w formacie PDF - Pobierz

Automatyczne linie do wypieku wafli zwijanych wysokocukrowych

Firma Kocuła nawiązała współpracę z chińskim producentem gazowych automatycznych linii do wypieku wafli zwijanych wysokocukrowych.
Wysokowydajne linie wypiekają wafle zwijane słodzone w kształcie rożków, miseczek czy połówki jajka.
Piec jest zasilany gazem ziemnym lub LPG. Proces produkcji jest całkowicie zautomatyzowany: od zadozowania ciasta waflowego na płyty, poprzez uformowanie odpowiedniego kształtu wafla, wypieczenie wafla, ułożenia w pakiety do policzenia ilości wafli.
W zależności od ilości żelazek poszczególne linie mają wydajność od 2000 do 8000 wafli na godzinę.

 

 

1

1

1

1

1

1

1

 

Przykładowa specyfikacja automatycznej linii do wypieku wafli zwijanych:

 

Maszyny do wypieku wafli płaskich - wafle okrągłe i prostokątne

Maszyny automatyczne

Maszyna automatyczna typu WPA12 do jednorazowego wypieku 12 sztuk listków waflowych 280x280x6

  • wydajność: 420 sztuk listków waflowych na godzinę
  • moc zainstalowana: 36 kW
  • zużycie energii: ~ 30 kW/godzinę
  • wymiary: długość 2,8 m, szerokość 1,8 m, wysokość: 1,7 m

 

Maszyna automatyczna firmy Kocula do wypieku wafli płaskich, kształtowych typu muszla i półkulka.

Automatyczna maszyna 6 - żelazkowa do wypieku wafli okrągłych

 Informacje:

Automatyczna maszyna 6 - żelazkowa do wypieku wafli okrągłych
Wydajność: 200 sztuk na godzinę
Moc zainstalowana: 15 kW

Automatyczna maszyna firmy Kocuła do wypieku wafli płaskich o wymiarze 420 x 280

 Informacje:

Automatyczna maszyna firmy Kocuła do wypieku wafli płaskich o wymiarze 420 x 280 z możliwością przełamania każdego listka, bez przecinania na 6 sztuk o wymiarach 140 x 140. Wydajność: 120 sztuk listków waflowych o wymiarze 420x280 na godzinę ( 720 sztuk wafli o wymiarze 140x140mm na godzinę). Moc zainstalowana: 19 kW.

 

Automat do wypieku wafli okrągłych 2020 firmy Kocuła

 Informacje:

  • Czas wypieku 55sec.
  • Wydajność ok 210 wafli okrągłych/h.
  • Moc zainstalowana 11kW.

 

Automat do wafli płaskich firmy Kocuła z systemem zabezpieczeń.

Zestaw czterożelazkowy z ulepszonym systemem dozowania ciasta i ściągania wafli z zamontowanym systemem zabezpieczeń.

Automat do wypieku wafli płaskich Firmy KOCUŁA

Zestaw czterożelazkowy z ulepszonym systemem dozowania ciasta i ściągania wafli

Moc zainstalowana 10,5 kW

Cykl pracy ciągły, automatyczny

Wydajność: 160 sztuk/godzinę

 

 

Zestaw czterożelazkowy do wypieku wafli płaskich z automatycznym zamykaniem i otwieraniem żelazek oraz nalewaniem ciasta, scinaniem klusek wypiekowych i ściąganiem wafli.

Wydajność: 120-160 listków waflowych na godzinę

Moc zainstalowana:10,5 kW 

Wymagane zasilanie sprężonym powietrzem: 80 l/min

Wymiary maszyny:2,4m x 1,8m x 1,8 m

 

Maszyny zmechanizowane

Firma KOCUŁA rozszerzyła ofertę dla małych i średnich firm o zmechanizowane zestawy do wypieku wafli płaskich wyposażone w automatyczne otwieranie i zamykanie żelazek. Pozostałe czynności obsługi tj. nalewanie ciasta i zdejmowanie wafli pozostały do wykonania ręcznie. Mechanizacja otwierania i zamykania żelazek eliminuje czynności obsługi wymagające największego wysiłku. Zestawy zmechanizowane są wyposażone w obudowy i kurtyny świetlne gwarantujące bezpieczeństwo osobie obsługującej poprzez natychmiastową blokadę mechanizmu otwierania i zamykania w chwili przekroczenia strefy niebezpiecznej.
Zestawy zmechanizowane wymagają podłączenia sprężonego powietrza. Mogą być wykonane jako całkowicie nowe urządzenia lub z wykorzystaniem istniejących płyt grzejnych oraz pulpitów sterujących stosowanych dotychczas w ręcznych zestawach firmy KOCUŁA.

 

 

Maszyny obsługiwane ręcznie

Produkowane przez nas maszyny do wypieku wafli płaskich (kwadratowych, prostokątnych i okrągłych) obsługiwane ręcznie zasadniczo przeznaczone są do małych i średnich przedsiębiorstw.                       Z reguły są wykonywane w postaci zestawów czterożelazkowych, tzn. że na wspólnej podstawie są zamocowane cztery niezależne żelazka, każde do wypieku jednego listka waflowego.

Z przodu podstawy umieszczona jest wanna na ciasto z mechaniczną nalewką, która umożliwia jednym ruchem ręki nalanie odmierzonej ilości ciasta w określone miejsca na wszystkie żelazka jednocześnie. Każdy zestaw czterożelazkowy jest wyposażony w regulację temperatury (oddzielną dla każdego żelazka) oraz czasu wypieku (z akustyczno - optyczną sygnalizacją końca wypieku).Wszystkie elementy sterowania i zabezpieczenia elektryczne umieszczone są w osobnym wolnostojącym pulpicie sterowniczym. Cały osprzęt elektryczny i elektroniczny pochodzi od sprawdzonych producentów i zapewnia dużą trwałość, niezawodność i bezpieczeństwo. Matryce wykonane są z wysokiej jakości żeliwa, podstawa ze stali ocynkowanej, pozostałe elementy są wykonane ze stali kwasoodpornej lub chromowanej.

Zastosowanie regulacji temperatury i czasu wypieku oraz mechanicznej nalewki w połączeniu z precyzyjnym wykonaniem żelazek umożliwia uzyskanie maksymalnie dużej ilości wafla z danej ilości mąki (z 1 tony mąki można uzyskać około 800 kg wafla). Maszyna może być użytkowana non-stop tj. 24 godz./dobę. Wydajność z jednego zestawu 4-żelazkowego (w zależności od grubości wafla) to ~ 130 listków waflowych na godzinę.

Galeria foto

Automatyczna maszyna 6 - żelazkowa do wypieku wafli okrągłych

Aktualności

Firma Kocuła
ul. Wiśniowa 5
Mokronos Dolny
55-080 Kąty Wrocławskie
Polska

NIP: 8991372303

tel.: +48  71 363 50 15

biuro@kocula.pl

 

 

 

maszyny uzywane