slider1_pl slider2_pl

Linia do produkcji wafli płaskich przekładanych kremem


Automatyczna linia do produkcji wafli przekładanych kremem składa się z pieca wypiekającego, wieży schładzającej i odprężającej listki waflowe, smarowaczki, kabiny schładzającej, przecinarki, maszyny pakującej, miksera do ciasta, miksera do kremów oraz maszyny rozdrabniającej. Dodatkowo dla wyrobów oblewanych czekoladą może być uzupełniona o oblewarkę czekolady i tunel schładzający.
Cała linia została zaprojektowana i wykonana tak aby dorównać jakością i funkcjonalnością najlepszym tego rodzaju  urządzeniom wiodących firm światowych. Charakteryzuje się wysoką wydajnością, rzetelnym wykonaniem, kompaktową budową, stosunkowo małą zajmowaną powierzchnią, małym zużyciem energii oraz łatwością obsługi i konserwacji.

Do napędów wykorzystano niemieckie silniki SEW a łożyska to SKF (Szwecja). System operacyjny kontrolujący i sterujący całym procesem oparty jest na sterownikach PLC.

Wydajność:

Piec elektryczny / ilość żelazek 27 33 39 45 51 63 75
Zużycie energii (kW) 120 140 160 180 200 240 280
wydajność (kg/h) 83 125 145 166 187 250 312

 

Piec gazowy/ ilość żelazek 27 33 39 45 51 65 75
Zużycie LPG (kg/h) 13 15 19 23 27 32 37
wydajność (kg/h) 83 125 145 166 187 250 312

 

Charakterystka:

  • W pełni zautomatyzowany proces, stabilna praca i wydajność maszyny, prosta obsługa oraz nieskomplikowana konserwacja.
  • Wszystkie napędy, łożyska oraz części elektryczne pochodzą od renomowanych międzynarodowych firm lub z uznanych firm chińskich.
  • Przemyślany układ, kompaktowa budowa i rozmieszczenie podzespołów, oszczędność zajmowanego miejsca.
  • Wysoki wskaźnik otrzymania gotowego produktu (nie mniej niż 98 %), jednakowe nagrzanie i odcień wszystkich listków waflowych.
  • Specjalne zaprojektowanie maszyn gwarantujące niskie zużycie energii i ograniczające jej straty, redukcja zanieczyszczeń powietrza.
  • Materiały z których wykonane są maszyny spełniają wysokie standardy higieny i bezpieczeństwa, wszystkie elementy które mają kontakt z żywnością są wykonane ze stali nierdzewnej.
  • Kształty listka waflowego, wielkość oraz rodzaj kraty i grawerki do indywidualnego wyboru

Parametry techniczne całkowitej linii

Model

płyty

Sprężarka,

zużycie powietrza

Wymiar płyty wypiekającej

(mm)

Wymiar po cięciu zewnętrznym (mm)

Wymiary

(dł. × szer. × wys.): (m)

Waga

(tony)

27

0.9 M3/Min

0.8Mpa

470×325

470×350

500×350

455×315

455×340

485×340

23.6×2.1×2.5 15.0
33 24.7×2.1×2.5 15.5
39 25.8×2.1×2.5 16.0
45 27.0×2.1×2.5 19.0
51 28.0×2.1×2.5 21.0
63 30×2.1×2.5 25.6
65 31.0×2.1×2.5 26.0
75 32.7×2.1×2.5 29.0

 

Schemat linii do wafli przekładanych kremem

 

Części składowe linii do produkcji wafli przekładanych kremem

    1. Piec do wypieku wafli

Charakterystyka ogólna:

  • Pełna automatyzacja i kontrola nad wszystkimi etapami procesu wypieku.
  • Ogrzewanie elektryczne lub gazowe.
  • Płyty grzewcze wykonane z wysokiej jakości szarego żeliwa, charakteryzującego się długą żywotnością i równym nagrzewaniem co gwarantuje jednakowy kolor wypieczonych wafli.
  • Podwójna obudowa ze stali nierdzewnej zmniejszająca straty ciepła i nagrzewanie jego części zewnętrznych i nadająca maszynie estetyczny wygląd oraz ułatwiający czyszczenie.
  • Panel kontrolny: ekran dotykowy Mitsubishi (Japonia)
  • Wbudowane urządzenie usuwające resztki, odpady wafla
  • Zakres grubości wafla: 2,0 mm - 3,2 mm
  • Temperatura wypieku 180 °C
  • Ilość żelazek do wyboru: 27, 33, 39, 45, 51, 63, 75

 

Wydajność

Typ: elektryczny / ilość żelazek 27 33 39 45 51 63 75
Zużycie energii (KW) 120 140 160 180 200 240 280
Dzienna wydajność (kg/h) 83 125 145 166 187 250 312

 

Typ: gazowy / ilość żelazek 27 33 39 45 51 65 75
LPG (kg/h) 13 15 19 23 27 32 37
Dzienna wydajność (kg/h) 83 125 145 166 187 250 312

 

Podstawowe parametry techniczne pieca

Model/

ilość żelazek

Zużycie skompresowanego powietrza Wymiar płyty piekącej (mm) Rozmiar wafla po cięciu(mm)

Wymiary

dł. × szer. × wys.

(mm)

Waga

(kg)

27

0.9 m3/min

0.8Mpa

470×325

470×350

500×350

455×315

455×340

485×340

5600×2.1×2.5 7800
33 6725×2.1×2.5 9000
39 7865×2.1×2.5 10500
45 9000×2.1×2.5 12000
51 10140×2.1×2.5 14000
63 12580×2.1×2.5 18000
65 12840×2.1×2.5 18580
75 14730×2.1×2.5 21000

 

 

2. Wieża schładzająca

Służy do schłodzenia i odprężenia wypieczone wafli po wyjściu z pieca i przetransportowaniu ich do urządzenia smarującego kremem.

  • Wykonanie w całości ze stali nierdzewnej zgodnie ze standardami i wymogami zasad higieny i bezpieczeństwa
  • Kontrola i regulacja szybkości urządzenia
  • Czas schładzania: 3 min.
  • Wymiary: ( dł. x szer. x wys.) 2600 mm x 1080 mm x 2430 mm
  • Moc zainstalowana: 0,55 kW

 

3. Smarowaczka - urządzenie smarujące listki waflowe kremem

Urządzenie umożliwia automatyczne dozowanie kremu i jego równomierne rozsmarowanie na waflu. Każdy posmarowany wafel następnie podawany jest na przenośnik taśmowy. Zbiornik kremu ma system podgrzewający i utrzymujący krem w odpowiednio ciekłej konsystencji.

Istnieje możliwość zamocowania 2 lub 3 głowic dozujących kilka rodzajów kremu.

  • Obudowa: wykonana ze stali nierdzewnej 304
  • Silnik oraz reduktor: SEW (Niemcy)
  • Konwertor: VLT Danfoss
  • Oprogramowanie: Mitsubishi (Japonia)
  • Wymiary: (dł. x szer. x wys.) 2485 x 1200 x 1730 mm
  • Moc zainstalowana: 2,92 kW

 

4. Maszyna zbierająca wybrakowane listki waflowe.

Zadaniem tej maszyny jest automatyczne wykrywanie czy każdy listek waflowy przechodzący przez nią jest wypieczony prawidłowo. W przypadku pojawienia się wafla z defektem jest on automatycznie usuwany.

  • Materiał : stal nierdzewna
  • Silnik: SEW (Niemcy)
  • Wymiary: ( dł. x szer. x wys.) 2200 mm x 1060 mm x 840mm
  • Moc zainstalowana: 0,18 kW

 

5. Kabina chłodząca

Szybko i równomiernie obniża temperaturę przesmarowanych wafli, co powoduje łatwiejsze cięcie i sprawia że wafle mają delikatniejszy smak i chrupkość oraz dłuższą świeżość.

  • Temperatura schładzania: 8-12 °C (min: (-5)°C
  • Obudowa: stal nierdzewna X5CrNi18-10
  • Izolacja: poliuretan o grubości 150 mm
  • Czynnik chłodzący: chłodzenie powietrzem lub wodą
  • Silnik: SEW (Niemcy), kompresor: SANYO (Japonia)
  • Zawór elektromagnetyczny: Caste (Włochy), zawór rozprężenia: Danfoss (Dania)
  • Wymiary: (dł. x wys. x szer.) 3700 mm x 1200 mm x 2612 mm
  • Moc zainstalowana: 8,53 kW

 

6. Przecinarka

Cięcie przesmarowanego listka waflowego do wymaganego przez klienta rozmiaru. Elementem tnącym może być drut lub nóż.

  • Materiał: rama wykonana ze stali nierdzewnej
  • Obudowa: stal nierdzewna X5CrNi18-10
  • Silnik: SEW (Niemcy)
  • Oprogramowanie: Simens (Niemcy)
  • Przełącznik: Schneider (Niemcy)
  • Wymiary (dł. x szer. x wys.) 1542 mm x 2100 mm x 1100 mm
  • Moc zainstalowana: 0,75 kW

 

7. Maszyna dystrybuująca

Maszyna jest używana do dalszego transportu pociętych, pojedynczych pakietów waflowych do następnego urządzenia.

  • Materiał: stal nierdzewna
  • Pas przenośnika taśmowego wykonany z poliuretanu PU
  • Siatka wykonana ze stali nierdzewnej
  • Silnik: SEW (Niemcy)
  • Wymiary: (dł. x szer. x wys.) 2300 mm x 1400 mm x 820 mm
  • Moc zainstalowana: 0,18 kW

 

8. Ubijaczka kremu ze zbiornikiem magazynującym i automatycznym systemem transportu kremu

Urządzenie do mieszanie cukru, tłuszczu cukierniczego i pozostałych składników kremu zgodnie z recepturą. Mieszałka pozwala na bardzo dokładne wyrobienie kremu oraz zwiększenie jego objętości. Po wymieszaniu krem podawany jest automatycznie do smarowaczki.

  • Materiał: stal nierdzewna
  • Silnik: SEW (Niemcy)
  • Pompa: Lobe (Niemcy)
  • Kontrola szybkości oraz długości mieszania
  • Płaszcz wodny
  • Objętość wanny miksującej: 200 l
  • Objętość zbiornika magazynującego: 300 l
  • Wymiary (dł. x szer. x wys.) 1800 mm x 900 mm x 1900 mm
  • Moc zainstalowana: 9.9 kW

 

9. Mieszałka turbinowa do ciasta waflowego.

Maszyna składa się z dwóch pojemników ze stali nierdzewnej: pojemnika do mieszania i pojemnika magazynującego. Wyposażona jest w panel sterowania z systemem kontroli wody, czasu mieszania i podawania ciasta do pieca do wypieku wafli.

 

Specyfikacja Mieszałka do ciasta SH-DJ
Materiał X5CrNi18-10
Elektronika Schneider (Niemcy)
Długość 1860 mm
Szerokość 900 mm
Wysokość 1600 mm
Moc zainstalowana 5.5 kW (3~N 380V 50Hz)
Pompa 4 m³/h, 8mH2O

 

10. Oblewarka czekolady

Specyfikacja SH-QKL
Materiał X5CrNi18-10
Długość 1600 mm
Szerokość 1500 mm
Wysokość 1900 mm
Zużycie energii elektrycznej 5.58 kW (3~N 380V 50Hz)
Pompa 0.5 m³/h; 0.8Mpa; 48 r/min

 

11.  Tunel chłodzący

 

Model Napięcie Chłodzenie Temp. chłodzenia °C Moc całkowita Szerokość pasa

Wymiary

QKL600

380V

50Hz

20HP 2-10 22.08 600mm 23032×1200×1865
QKL900 2-10 22.08 900mm 23032×1500×1865

 

12. Maszyna rozdrabniająca

Rozdrabnia odpady waflowe do dalszego użycia.

Materiały oraz parametry:

  • Rama, powłoka zbiornika oraz oprzyrządowanie zbiornika: stal nierdzewna
  • Silnik: SEW
  • Moc: 3,0 kW
  • Wymiary: 690 x 610 x1250 mm

13. Mieszałka czekolady

Urządzenie przeznaczone do mieszania składników czekolady, wyposażone jest w automatyczną  kontrolę temperatury oraz podgrzewania. Jest to jedno z najlepszych urządzeń do tego typu zadań.

Materiały i parametry:

  • Rama, zbiornik: stal nierdzewna
  • Maksymalna pojemność:500 kg
  • Moc silnika:15 kW
  • Wielkość ziarna po zmieleniu: 20-25  μm
  • Szybkość głównego trzonu mielącego: 33 obrotów/minutę
  • Wymiary: (długość x szerokość x wysokość): 2500x1550x1370 mm
  • Waga: 2800 kg

mieszalka czekolady

 

14. Automatyczny System układania oraz pakowania wafli

Urządzenie ma zastosowanie do automatycznego pakowania różnego rodzaju produktów. Waflowych. Możliwe są różnego rodzaju wzory opakowań według życzenia klienta.

Firma Kocuła
ul. Wiśniowa 5
Mokronos Dolny
55-080 Kąty Wrocławskie
Polska

NIP: 8991372303

tel.: +48  71 363 50 15

biuro@kocula.pl

 

 

 

maszyny uzywane