Linia do produkcji wafli płaskich przekładanych kremem
Automatyczna linia do produkcji wafli przekładanych kremem składa się z pieca wypiekającego, wieży schładzającej i odprężającej listki waflowe, smarowaczki, kabiny schładzającej, przecinarki, maszyny pakującej, miksera do ciasta, miksera do kremów oraz maszyny rozdrabniającej. Dodatkowo dla wyrobów oblewanych czekoladą może być uzupełniona o oblewarkę czekolady i tunel schładzający.
Cała linia została zaprojektowana i wykonana tak aby dorównać jakością i funkcjonalnością najlepszym tego rodzaju urządzeniom wiodących firm światowych. Charakteryzuje się wysoką wydajnością, rzetelnym wykonaniem, kompaktową budową, stosunkowo małą zajmowaną powierzchnią, małym zużyciem energii oraz łatwością obsługi i konserwacji.
Do napędów wykorzystano niemieckie silniki SEW a łożyska to SKF (Szwecja). System operacyjny kontrolujący i sterujący całym procesem oparty jest na sterownikach PLC.
Wydajność:
Piec elektryczny / ilość żelazek | 27 | 33 | 39 | 45 | 51 | 63 | 75 |
Zużycie energii (kW) | 120 | 140 | 160 | 180 | 200 | 240 | 280 |
wydajność (kg/h) | 83 | 125 | 145 | 166 | 187 | 250 | 312 |
Piec gazowy/ ilość żelazek | 27 | 33 | 39 | 45 | 51 | 65 | 75 |
Zużycie LPG (kg/h) | 13 | 15 | 19 | 23 | 27 | 32 | 37 |
wydajność (kg/h) | 83 | 125 | 145 | 166 | 187 | 250 | 312 |
Charakterystka:
- W pełni zautomatyzowany proces, stabilna praca i wydajność maszyny, prosta obsługa oraz nieskomplikowana konserwacja.
- Wszystkie napędy, łożyska oraz części elektryczne pochodzą od renomowanych międzynarodowych firm lub z uznanych firm chińskich.
- Przemyślany układ, kompaktowa budowa i rozmieszczenie podzespołów, oszczędność zajmowanego miejsca.
- Wysoki wskaźnik otrzymania gotowego produktu (nie mniej niż 98 %), jednakowe nagrzanie i odcień wszystkich listków waflowych.
- Specjalne zaprojektowanie maszyn gwarantujące niskie zużycie energii i ograniczające jej straty, redukcja zanieczyszczeń powietrza.
- Materiały z których wykonane są maszyny spełniają wysokie standardy higieny i bezpieczeństwa, wszystkie elementy które mają kontakt z żywnością są wykonane ze stali nierdzewnej.
- Kształty listka waflowego, wielkość oraz rodzaj kraty i grawerki do indywidualnego wyboru
Parametry techniczne całkowitej linii
Model płyty |
Sprężarka, zużycie powietrza |
Wymiar płyty wypiekającej (mm) |
Wymiar po cięciu zewnętrznym (mm) |
Wymiary (dł. × szer. × wys.): (m) |
Waga (tony) |
27 |
0.9 M3/Min 0.8Mpa |
470×325 470×350 500×350 |
455×315 455×340 485×340 |
23.6×2.1×2.5 | 15.0 |
33 | 24.7×2.1×2.5 | 15.5 | |||
39 | 25.8×2.1×2.5 | 16.0 | |||
45 | 27.0×2.1×2.5 | 19.0 | |||
51 | 28.0×2.1×2.5 | 21.0 | |||
63 | 30×2.1×2.5 | 25.6 | |||
65 | 31.0×2.1×2.5 | 26.0 | |||
75 | 32.7×2.1×2.5 | 29.0 |
Schemat linii do wafli przekładanych kremem
Części składowe linii do produkcji wafli przekładanych kremem
1. Piec do wypieku wafli
Charakterystyka ogólna:
- Pełna automatyzacja i kontrola nad wszystkimi etapami procesu wypieku.
- Ogrzewanie elektryczne lub gazowe.
- Płyty grzewcze wykonane z wysokiej jakości szarego żeliwa, charakteryzującego się długą żywotnością i równym nagrzewaniem co gwarantuje jednakowy kolor wypieczonych wafli.
- Podwójna obudowa ze stali nierdzewnej zmniejszająca straty ciepła i nagrzewanie jego części zewnętrznych i nadająca maszynie estetyczny wygląd oraz ułatwiający czyszczenie.
- Panel kontrolny: ekran dotykowy Mitsubishi (Japonia)
- Wbudowane urządzenie usuwające resztki, odpady wafla
- Zakres grubości wafla: 2,0 mm - 3,2 mm
- Temperatura wypieku 180 °C
- Ilość żelazek do wyboru: 27, 33, 39, 45, 51, 63, 75
Wydajność
Typ: elektryczny / ilość żelazek | 27 | 33 | 39 | 45 | 51 | 63 | 75 |
Zużycie energii (KW) | 120 | 140 | 160 | 180 | 200 | 240 | 280 |
Dzienna wydajność (kg/h) | 83 | 125 | 145 | 166 | 187 | 250 | 312 |
Typ: gazowy / ilość żelazek | 27 | 33 | 39 | 45 | 51 | 65 | 75 |
LPG (kg/h) | 13 | 15 | 19 | 23 | 27 | 32 | 37 |
Dzienna wydajność (kg/h) | 83 | 125 | 145 | 166 | 187 | 250 | 312 |
Podstawowe parametry techniczne pieca
Model/ ilość żelazek |
Zużycie skompresowanego powietrza | Wymiar płyty piekącej (mm) | Rozmiar wafla po cięciu(mm) |
Wymiary dł. × szer. × wys. (mm) |
Waga (kg) |
27 |
0.9 m3/min 0.8Mpa |
470×325 470×350 500×350 |
455×315 455×340 485×340 |
5600×2.1×2.5 | 7800 |
33 | 6725×2.1×2.5 | 9000 | |||
39 | 7865×2.1×2.5 | 10500 | |||
45 | 9000×2.1×2.5 | 12000 | |||
51 | 10140×2.1×2.5 | 14000 | |||
63 | 12580×2.1×2.5 | 18000 | |||
65 | 12840×2.1×2.5 | 18580 | |||
75 | 14730×2.1×2.5 | 21000 |
2. Wieża schładzająca
Służy do schłodzenia i odprężenia wypieczone wafli po wyjściu z pieca i przetransportowaniu ich do urządzenia smarującego kremem.
- Wykonanie w całości ze stali nierdzewnej zgodnie ze standardami i wymogami zasad higieny i bezpieczeństwa
- Kontrola i regulacja szybkości urządzenia
- Czas schładzania: 3 min.
- Wymiary: ( dł. x szer. x wys.) 2600 mm x 1080 mm x 2430 mm
- Moc zainstalowana: 0,55 kW
3. Smarowaczka - urządzenie smarujące listki waflowe kremem
Urządzenie umożliwia automatyczne dozowanie kremu i jego równomierne rozsmarowanie na waflu. Każdy posmarowany wafel następnie podawany jest na przenośnik taśmowy. Zbiornik kremu ma system podgrzewający i utrzymujący krem w odpowiednio ciekłej konsystencji.
Istnieje możliwość zamocowania 2 lub 3 głowic dozujących kilka rodzajów kremu.
- Obudowa: wykonana ze stali nierdzewnej 304
- Silnik oraz reduktor: SEW (Niemcy)
- Konwertor: VLT Danfoss
- Oprogramowanie: Mitsubishi (Japonia)
- Wymiary: (dł. x szer. x wys.) 2485 x 1200 x 1730 mm
- Moc zainstalowana: 2,92 kW
4. Maszyna zbierająca wybrakowane listki waflowe.
Zadaniem tej maszyny jest automatyczne wykrywanie czy każdy listek waflowy przechodzący przez nią jest wypieczony prawidłowo. W przypadku pojawienia się wafla z defektem jest on automatycznie usuwany.
- Materiał : stal nierdzewna
- Silnik: SEW (Niemcy)
- Wymiary: ( dł. x szer. x wys.) 2200 mm x 1060 mm x 840mm
- Moc zainstalowana: 0,18 kW
5. Kabina chłodząca
Szybko i równomiernie obniża temperaturę przesmarowanych wafli, co powoduje łatwiejsze cięcie i sprawia że wafle mają delikatniejszy smak i chrupkość oraz dłuższą świeżość.
- Temperatura schładzania: 8-12 °C (min: (-5)°C
- Obudowa: stal nierdzewna X5CrNi18-10
- Izolacja: poliuretan o grubości 150 mm
- Czynnik chłodzący: chłodzenie powietrzem lub wodą
- Silnik: SEW (Niemcy), kompresor: SANYO (Japonia)
- Zawór elektromagnetyczny: Caste (Włochy), zawór rozprężenia: Danfoss (Dania)
- Wymiary: (dł. x wys. x szer.) 3700 mm x 1200 mm x 2612 mm
- Moc zainstalowana: 8,53 kW
6. Przecinarka
Cięcie przesmarowanego listka waflowego do wymaganego przez klienta rozmiaru. Elementem tnącym może być drut lub nóż.
- Materiał: rama wykonana ze stali nierdzewnej
- Obudowa: stal nierdzewna X5CrNi18-10
- Silnik: SEW (Niemcy)
- Oprogramowanie: Simens (Niemcy)
- Przełącznik: Schneider (Niemcy)
- Wymiary (dł. x szer. x wys.) 1542 mm x 2100 mm x 1100 mm
- Moc zainstalowana: 0,75 kW
7. Maszyna dystrybuująca
Maszyna jest używana do dalszego transportu pociętych, pojedynczych pakietów waflowych do następnego urządzenia.
- Materiał: stal nierdzewna
- Pas przenośnika taśmowego wykonany z poliuretanu PU
- Siatka wykonana ze stali nierdzewnej
- Silnik: SEW (Niemcy)
- Wymiary: (dł. x szer. x wys.) 2300 mm x 1400 mm x 820 mm
- Moc zainstalowana: 0,18 kW
8. Ubijaczka kremu ze zbiornikiem magazynującym i automatycznym systemem transportu kremu
Urządzenie do mieszanie cukru, tłuszczu cukierniczego i pozostałych składników kremu zgodnie z recepturą. Mieszałka pozwala na bardzo dokładne wyrobienie kremu oraz zwiększenie jego objętości. Po wymieszaniu krem podawany jest automatycznie do smarowaczki.
- Materiał: stal nierdzewna
- Silnik: SEW (Niemcy)
- Pompa: Lobe (Niemcy)
- Kontrola szybkości oraz długości mieszania
- Płaszcz wodny
- Objętość wanny miksującej: 200 l
- Objętość zbiornika magazynującego: 300 l
- Wymiary (dł. x szer. x wys.) 1800 mm x 900 mm x 1900 mm
- Moc zainstalowana: 9.9 kW
9. Mieszałka turbinowa do ciasta waflowego.
Maszyna składa się z dwóch pojemników ze stali nierdzewnej: pojemnika do mieszania i pojemnika magazynującego. Wyposażona jest w panel sterowania z systemem kontroli wody, czasu mieszania i podawania ciasta do pieca do wypieku wafli.
Specyfikacja | Mieszałka do ciasta SH-DJ |
Materiał | X5CrNi18-10 |
Elektronika | Schneider (Niemcy) |
Długość | 1860 mm |
Szerokość | 900 mm |
Wysokość | 1600 mm |
Moc zainstalowana | 5.5 kW (3~N 380V 50Hz) |
Pompa | 4 m³/h, 8mH2O |
10. Oblewarka czekolady
Specyfikacja | SH-QKL |
Materiał | X5CrNi18-10 |
Długość | 1600 mm |
Szerokość | 1500 mm |
Wysokość | 1900 mm |
Zużycie energii elektrycznej | 5.58 kW (3~N 380V 50Hz) |
Pompa | 0.5 m³/h; 0.8Mpa; 48 r/min |
11. Tunel chłodzący
Model | Napięcie | Chłodzenie | Temp. chłodzenia °C | Moc całkowita | Szerokość pasa |
Wymiary |
QKL600 |
380V 50Hz |
20HP | 2-10 | 22.08 | 600mm | 23032×1200×1865 |
QKL900 | 2-10 | 22.08 | 900mm | 23032×1500×1865 |
12. Maszyna rozdrabniająca
Rozdrabnia odpady waflowe do dalszego użycia.
Materiały oraz parametry:
- Rama, powłoka zbiornika oraz oprzyrządowanie zbiornika: stal nierdzewna
- Silnik: SEW
- Moc: 3,0 kW
- Wymiary: 690 x 610 x1250 mm
13. Mieszałka czekolady
Urządzenie przeznaczone do mieszania składników czekolady, wyposażone jest w automatyczną kontrolę temperatury oraz podgrzewania. Jest to jedno z najlepszych urządzeń do tego typu zadań.
Materiały i parametry:
- Rama, zbiornik: stal nierdzewna
- Maksymalna pojemność:500 kg
- Moc silnika:15 kW
- Wielkość ziarna po zmieleniu: 20-25 μm
- Szybkość głównego trzonu mielącego: 33 obrotów/minutę
- Wymiary: (długość x szerokość x wysokość): 2500x1550x1370 mm
- Waga: 2800 kg
14. Automatyczny System układania oraz pakowania wafli
Urządzenie ma zastosowanie do automatycznego pakowania różnego rodzaju produktów. Waflowych. Możliwe są różnego rodzaju wzory opakowań według życzenia klienta.